Bariatrik cerrahi zaman içerisinde sadece kilo verdirmekten öte, cerrahinin metabolik etkileri ve faydalarına odaklanmıştır.
Bariatrik cerrahi sonucunda verilen kiloya bağlı olarak pekçok yandaş hastalıkta düzelme sağlansa da en çok etkilenen metabolik hastalıklar tip 2 diyabet ve metabolik sendromdur. Hiperlipidemi, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarda da düzelme sağlanır.
DİYABET:
Metabolik cerrahi sonrası, 5 yıldan kısa süreli diyabeti olan hastalarda %90 lara varan iyileşme izlenir. Bariatrik cerrahi uygulanan bu hastalarda uzun dönem mortalite oranlarının da azaldığı izlenmiştir.
Obezite ve kötü kontrollü diyabeti olan hastalarda yapılan randomize kontrollü çalışmalar ile; cerrahi yapılan hastalarda, yoğun medikal tedavi ile sağlanandan çok daha iyi glisemik kontrol (HbA1c < %6 ) sağlandığı (ilaç kullansın veya kullanmasın ) gösterilmiştir. Aynı zamanda cerrahi uygulanan hastaların diyabet ilaçlarına olan bağımlılıklarında büyük oranda azalma izlenmiştir.
Amerikan Diyabet Derneği tip 2 diyabetin tedavisinde bariatrik cerrahiyi tedavi algoritmasında bulundurmaktadır. Tedavi rehberine göre bariatrik cerrahi VKİ ≥35 kg/m2 olup tip 2 diyabeti olan ve diyabet kontrolünün medikal tedavi ile sağlanmasının zor olduğu erişkinler için düşünülmelidir.
Uluslararası Diyabet Federasyonu ( IDF ) hastanın VKİ si 30 kadar düşük olsa bile, optimal tedaviye rağmen glisemik kontrol sağlanamıyorsa metabolik cerrahinin düşünülebileceğini önermektedir.
METABOLİK SENDROM:
Metabolik sendrom santral obezite, glikoz intoleransı, dislipidemi ve hipertansiyon ile karakterizedir. Bu durum yağ dokudan artmış sitokin sentezi sonucu gelişen artmış enflamatuar duruma bağlanmaktadır. Metabolik sendrom ile ilişkili tüm tıbbi sorunlar kilo kaybı sağlama amaçlı yapılan cerrahiye yanıt verir.